FinnCham-harjoittelijan kuulumiset Hongkongista

Työtehtäväni Hongkongin kauppakamarilla (Finnish Chamber of Commerce in Hong Kong) ovat vaihdelleet kivasti, välillä olen päässyt tekemään myyntiä ja välillä suunnitellut verkkosivuja. Mikään päivä ei ole ikinä samanlainen. Ennen joulua työ keskittyi vahvasti tapahtumien organisointiin. Syyskuussa ja tammikuussa työni on painottunut enemmän uutisten ja sosiaalisen median ylläpitoon.

Harjoittelussa parasta on ollut vapaus. Vapaus tehdä juuri sitä osa aluetta missä on hyvä. Totta kai aina ei pysty valita mitä tekee, mutta suurin pirtein. Parasta on myös ollut tämä kaupunki. Täällä pystyy yhdistämään luonnon vaellukset, rannalla auringonoton ja ison kaupungin business elämän.

Haastavinta harjoittelussa on ollut kommunikointi englanniksi. Olen hyvä englannin puhuja ja itsevarma myös. Harjoittelu, kun alkoi meidän tiimissä oli Helsinki Business Collegesta opiskelija, joka oli marokkolainen. Englantia oli pakko puhua aina palavereissa ja suunnitteluissa, mikä varmasti kehitti omaa kielentaitoani! Haastavaa siinä varsinkin oli niin sanottu ”brainstorm” mitä tykkään tehdä. Englannin kielellä tämä ei ollut niin luontaista ja joutui paljon miettiä ennen kun aloitti puhumaan.

Suurin oivallukseni on työelämässä kaikki ei todellakaan aina mene niin kuin pitää, ja pitää olla nopea reagoimaan asioihin. Harmittelu ei monesti auta vaan pitää löytää ratkaisuja.

Hong Kong ei itse valmista melkein mitään, joten heidän täytyy tuoda kaikki tuotteet jostain ulkomailta. Tämä jo avaa varmasti ovia monille eri aloille. Mitä erityisesti huomannut niin suomalainen suunnittelu liittyen muotoiluun tai muotiin, on kovaa huutoa täällä. Myös Suomalainen Long Drink (lonkero) varsinkin tuote mistä paikalliset tykkäävät, ja sille voisi olla isompikin markkina rako.

Mielenkiintoinen uutinen syntyi, kun me autoimme uutta jäsentämme Etelä-Karjalan liittoa. Heillä oli alkamassa ”90days a Finn” ohjelma, ja markkinat olivat Hongkong ja Japani. Lehdistötyökalun avulla saimme China Morning Post – uutiskanavan (Hongkongin yksi isoimmista) julkaisemaan artikkelin tästä ohjelmasta. Tästä pääset lukemaan uutisen.

Tällaista palvelua voisi moni muukin suomalainen yritys hyödyntää!

Taloudellinen tilanne oli viime vuoden lopussa kriittinen. Joulun aikana piti saada myynti ja tapahtumien piti onnistua, jotta nolla tulos olisi saavutettu. Teimme kuitenkin kovasti töitä ja pääsimme hieman plussan puolella viime vuoden tuloksessa. Tämän hetkinen tilanne näyttää vakaalta, mutta tulevaisuudesta en oikein tiedä. Moni yritys lähtenyt Hongkongista korona rajoitusten takia, ja jos sama jatkuu pitkälle tulevaisuuteen niin yhä useampi saattaa lähteä. Uskon kuitenkin, että Hong Kongissa on potentiaalia Suomalaisille yrityksille. Tämä toimii hyvin ”Soft-Landing” alustana, jos tähtää Kiinan markkinoille.

Yrityskulttuuri tuntuu täällä jotenkin vanhanaikaiselta. Kaikki käyttävät pukuja töissä, kun taas Suomessa enää harvakseen näkee pukuja töissä ihmisillä. Muuten yrityskulttuuri on paljon avuliaampaa ja halutaan auttaa muita ilman, että itse saada auttamisesta mitään. Täällä myös arvostetaan Networking-ajatusta paljon enemmän, kuin Suomessa. Tämä todella hyvä kamarin näkökulmasta, koska tällä ajatuksella voi järjestää hyvin paljon tapahtumia.

Vielä melkein reilu kuukausi jäljellä harjoittelua, ja aion nauttia varmasti nauttia joka sekuntista. Korona laittanut Hong Kongia myös hieman kiinni, mutta uutta harrastustanu vaellusta pystyy silti harrastamaan!

Hyvää kevättä Suomeen!
Otto Tunturi
Finnish Chamber of Commerce in Hong Kong