FinnCham-harjoittelija Okon kuulumiset San Diegosta

Ensimmäiset kuukaudet San Diegossa

Hei! Olen Okko, 22-vuotias liiketalouden opiskelija Haaga-Helian ammattikorkeakoulusta. Opiskelen kolmatta vuotta ja pääaineeni on Global Markets and Trade. Noin kaksi kuukautta sitten hyvästelin syksyisen Suomen ja suuntasin kymmenen tunnin aikaeron päähän Etelä-Kaliforniaan suorittamaan työharjoitteluani San Diegoon the Finnish American Chamber of Commerceen.

Kuva on otettu Sunset Cliffseiltä San Diegossa. San Diegon ilmasto, ihmiset ja rento kulttuuri ovat tehneet minuun lähtemättömän vaikutuksen.

Haastavat asuntomarkkinat

Minun sopeutumistani uuteen kulttuuriin helpotti äärimmäisen paljon se, että kanssani San Diegoon tuli organisaatiomme edellinen harjoittelija, joka aloitti täällä uudessa työssä. Minulla kävi myös hyvä tuuri, sillä pääsimme asumaan ensimmäisen kuukauden suomalaisen kodissa ilmaiseksi, sillä he itse ovat tämän kuukauden Suomessa ja tarvitsivat sen takia kissavahtia.  Asuntomarkkinat ovat täällä kuitenkin todella haastavat. Ulkomaalaisena, lyhytaikaisena ja matalatuloisena opiskelijana asunnon hankkiminen tuntui melkein mahdottomalta. Meillä meni melkein kuukausi löytää asunto, mutta lopulta kova työ palkittiin ja saimme aiemmin Airbnb-käytössä olleen asunnon vuokrattua.

Pohjoismaista yhteistyötä ja luovaa markkinointia

Työnkuvani on todella monipuolinen. Päätehtäviini kuuluu organisaatiomme markkinointi sosiaalisessa mediassa. Pääkanavat ovat LinkedIn ja Instagram. Markkinoinnissa pääsee käyttämään luovuutta, sillä saan melko itsenäisesti päättää mitä sisältöä julkaisen. Teen tiivistä yhteistyötä Ruotsin kauppakamarin harjoittelijoiden kanssa, sillä jaamme yhdessä toimiston. On mahtavaa, että työn ohessa pääsee englannin lisäksi harjoittamaan myös ruotsin kieltä. 

Toinen päätehtävistäni on tapahtumien järjestäminen yhdessä Ruotsin kauppakamarin kanssa. Marraskuussa järjestämme ison cleantech tapahtuman nimeltä Green Connections, johon osallistuu isoja yrityksiä Pohjoismaista ja Amerikasta. Näiden tehtävien lisäksi saan yhteydenottoja suomalaisilta firmoilta ja pyrin yhdistämään heitä paikallisen toimijoiden kanssa, sekä löytämään mahdollisia asiakkaita Kalifornian alueelta.

Työ on todella itsenäistä ja vastuuta on paljon. Voisi sanoa, että työ on jopa lähellä yrittäjänä olemista. Alkuun vapaus oli haastavaa, mutta nyt olen oppinut tykkäämään siitä. Työtä on paljon ja yksi eniten kehittyneistä taidoista ensimmäisten kuukausien aikana on priorisointi ja aikataulutus, mitkä ovat todella tärkeitä taitoja työelämässä.

Rapujuhlia, innovatiivisia yrityksiä ja konsulaatin tapaaminen

Olen päässyt tähän mennessä osallistumaan kahteen rentoon verkostoitumistilaisuuteen, Commerce and Coctailsiin Los Angelesissa ja Grayfish-partyyn San Diegossa. Commerce and Coctails oli Beverly Hillsin, Italian ja Ruotsin kauppakamarien yhdessä järjestämä tapahtuma Beverly Hillsissä. Tapahtumassa pääsin tutustumaan erittäin menestyneisiin viihdealan ammattilaisiin ja sain hankittua tapahtumasta sponsorin joulukuussa järjestättävään itsenäisyystapahtumaan. Tuntui hyvältä kuulla, miten paljon ihmiset eri maista arvostavat suomalaisia ja Suomea. Grayfish-party oli myös onnistunut tapahtuma, jossa pääsin tutustumaan lähemmin rakkaan länsinaapurimme kulttuuriin.

Viime viikolla järjestimme Ruotsin kauppakamarin ja Aptera-nimisen yrityksen kanssa Business Mixer tapahtuman San Diegossa. Aptera julkaisee ensi vuonna markkinoille täysin aurinkovoimalla toimivan auton. On avartavaa päästä tutustumaan Apteran kaltaisiin innovatiivisiin yrityksiin. Lisäksi tapasin Los Angelesin pääkonsulin, San Diegon kunniakonsulin ja House of Finlandin johtajan ja kävimme keskustelua siitä, miten voisimme vahvistaa suomalaisyhteisöä alueella sekä tukea Suomen ja Etelä-Kalifornian välistä kauppaa vahvistamalla yhteistyötämme. Aihe on ajankohtainen, sillä tällä hetkellä suomalaisten yritysten katseet ovat siirtyneet vahvasti Yhdysvaltoihin johtuen vaikeasta tilanteesta idässä.

Tapaaminen pääkonsuli Okko-Pekka Salmimiehen ja kunniakonsuli Kathrin Mautinon kanssa House of Finlandin tiloissa San Diegossa.

Kiireinen loppuvuosi, mutta kiitollinen joka hetkestä

Syksy tulee olemaan kiireinen erityisesti tapahtumien suhteen. Suurin tapahtumamme on Green Connections, mutta olen myös mukana järjestämässä Suomen Itsenäisyyspäiväjuhlaa Los Angelesissa. Tapahtuman järjestämisessä on uskomattoman paljon liikkuvia palasia ja pitää olla varautunut yllätyksiin. Se on kuitenkin kaiken vaivan arvoista, ja tapahtumat ovat isossa roolissa bisnesmaailmassa kontaktien luonnin kannalta. Ihmiset ovat alkaneet arvostamaan aitoja livekohtaamisia pandemian jälkeen entistä enemmän.  

Olen kiitollinen siitä, että olen saanut mahdollisuuden tehdä työharjoitteluni San Diegossa. Vaikeuksiakin on ollut, mutta ne kuuluvat asiaan ja kasvattavat ihmisenä. Olen kuitenkin nauttinut joka hetkestä ja odotan innolla, mitä seuraavat kuukaudet tuovat tullessaan.

Okko Juntunen

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/okko-juntunen-432071235/
Email: development@facc-sd.com
Whatsapp: +3582537702

Miisa Kreander