Brasiliassa järjestetty Amazonia in Loco oli läpimurto

Amazonia in Loco -konferenssi pidettiin marraskuussa 2021 Paran osavaltiossa Belemissä, joka toimii porttina Amazon-joelle. Eurocâmaras, FinnCham Brazil ja Spanish Chamber of Commerce in Brazil järjestivät Amazonia in Locon. Kolmepäiväinen tapahtuma piti sisällään seminaareja, paneelikeskusteluita, messunäyttelyn sekä Business Roundtables -verkostoitumistapahtuman.

Konferenssi kokosi yhteen eurooppalaiset kauppakamarit ja yritykset keskustelemaan Amazonin alueen tilanteesta

“Amazonia in Loco oli läpimurto, sillä ensimmäistä kertaa eurooppalaiset kauppakamarit ja yritykset osallistuivat yhdessä keskusteluun, jossa etsittiin ratkaisuja Amazonin alueelle”, kertoo FinnCham Brazilin presidentti Sergio Chamone. Konferenssilla saavutettu näkyvyys, joka tavoitti Brasilian ja Euroopan unionin viranomaiset, oli mainio.

Chamonen mukaan konferessin alkuperäinen tavoite “osallistua Euroopan unionin ja Mercosurin välisen sopimuksen vahvistamiseen” saavutettiin useiden EU-maiden suurlähettiläiden sekä Brasilian, Suomen ja Portugalin ministerien osallistuessa konferenssiin ja kertomalla Amazonin nykytilasta, ongelmista ja ratkaisuista.

“Amazonin ongelmien ei tulisi olla esteenä EU:n ja Mercosurin välisen sopimuksen ratifioimiselle. Varsinkin nyt, kun kansainvälinen yhteisö on kohdannut Venäjän perusteettoman hyökkäyksen Ukrainaan, Euroopan unionilla on mahdollisuus lisätä liiketoimintaa rauhanomaisten Mercosurin valtioiden kanssa!”, Sergio Chamone lisää.

Seminaareissa paikalliset ja ulkomaalaiset puhujat käsittelivät Amazonin kehitykseen liittyviä teemoja

Konferenssin kahdeksan seminaaria kokosivat yhteen 40 paikallista ja ulkomaalaista puhujaa, jotka olivat viranomaisia, diplomaatteja, tutkijoita ja liikemiehiä. Yksi tapahtuman puhujista oli ministeri Ville Skinnari, joka puhui tapahtuman avausseremoniassa Suomen viimeisimmistä saavutuksista liittyen ympäristöön ja kestävään kehitykseen sekä Suomen ja Euroopan unionin mahdollisuuksista yhteistyöhön Brasilian kanssa. Tapahtuman lopetusseminaarissa Brasilian varapresidentti Hamilton Mourão esitelmöi Amazonin tärkeydestä Brasilialle.

Ministeri Ville Skinnari oli yksi tapahtuman puhujista avausseremoniassa.

Sergio Chamonen moderoimassa paneelissa “Amazon -Yesterday, Today and Tomorrow”, käsiteltiin alueen kehittymiseen liittyviä teemoja. Amazonin alue on hyvin monimuotoinen, sillä sademetsän lisäksi alueella on esimerkiksi rannikkoa ja kaupunkeja. Seminaarissa korostui, miten ihmisten tulisi olla kehityksen keskiössä. Taloudellinen kasvu on edellytys kehitykselle, mutta ei sen keskiössä.

Amazonin taloussektorin haasteita ja mahdollisuuksia käsittelevässä paneelissa nousi esiin kysymys siitä, miten voidaan antaa rahoitusta henkilölle maa-alueen kehittämiseen, jos henkilö ei ole maa-alueen omistaja. Alueella toimivien rahoituslaitosten täytyy myös pohtia sitä, miten rahoitus suunnataan oikein niille, jotka hyödyntävät sitä parhaiten. Molemmissa paneeleissa tuotiin esille kansainvälisen viennin lisäksi paikallisten yhteisöjen kehityksen edistäminen. Amazonin alueella on useita paikallisia yhteisöjä, joilla on erityistä osaamista esimerkiksi paikallisesta kasvistosta ja eläimistöstä. Alueen asukkaat valmistavat monenlaisia täysin luonnonmukaisia kosmetiikkatuotteita, kuten erilaisia öljyjä, pesuaineita ja hammastahnaa.

Viime vuosikymmenien aikana Amazonin sademetsä on kohdannut paljon tuhoa. Paneelissa ”The EU and Brazil: succeeding together in the green transition”, puhuttiin Amazonin tärkeydestä koko maailmalle ja sen bioekonomian eri puolista. Eurooppalaiset kuluttajina ovat osasyyllisiä sademetsän tuhoutumiseen. Esimerkiksi soija on yksi tuotteista, joita viedään eniten Eurooppaan. Florika Fink-Hoojier Euroopan komissiosta painotti, miten Euroopan unioni kokee erittäin tärkeänä työskentelyn, jonka tavoitteena on, että EU:n alueella kulutetut tuotteet eivät aiheuta sademetsän tuhoutumista.

Muissa seminaareissa käsiteltiin muun muassa infrastruktuurin kehitystä, taloussektorin ja rahoituksen haasteita sekä metsänhoitoa. Seminaareissa tuli ilmi, että 84 % Amazonin sademetsistä on suojattu hyvien ympäristölakien sekä monien poliittisesti aktiivisten henkilöiden kiinnostuksen ansiosta kestävään kehitykseen. Alueen sademetsien suojelemiseksi on tehty myös monia onnistuneita biotalousaloitteita, jotka liittyvät kestävään metsänhoitoon, jonka harjoittamisessa Suomella on jo yli sadan vuoden historia.

FinnCham Brazilin presidentin Sergio Chamonen moderoimassa paneelissa käsiteltiin Amazonin monimuotoisuutta ja kehitystä.

Carta de Belem – Letter of Belem kokosi konferenssin pohjalta yhteen katsauksen Amazonin tilanteesta

Messunäyttelyssä tapahtumavieraat pääsivät tutustumaan sponsoriyritysten toimintaan, tuotteisiin ja palveluihin. Suomesta edustettuina olivat Business Finland, Vaisala ja ICEYE. Business Roundtables -verkostoitumistapahtuma tarjosi Amazonin alueen yrityksille ja ulkomaisille yrityksille mahdollisuuden verkottua ja keskustella mahdollisesta yhteistyöstä. Kyseiseen tapahtumaan rekisteröityi yli 70 yritystä. Amazonin alueen yritykset edustivat vahvasti paikallisia elintarvikkeita, taidetta ja käsitöitä. Saadun palautteen perusteella verkostoitumistapahtuma oli menestys, ja uusia kumppanuuksia on suunnitteilla.

Messunäyttelyssä vieraat pääsivät tutustumaan sponsoriyritysten palveluihin ja tuotteisiin. Kuvassa ministeri Ville Skinnari sekä suurlähettiläs Jouko Leinonen tutustuvat paikallisiin tuotteisiin.

”Konferenssin lopputulemana laadittu kirje, ”Carta de Belem - Letter of Belem”, osoittaa, että vaikka Amazonin tilanne ei olekaan ihanteellinen, se ei ole kuitenkaan ole riistäytymästä käsistä, kuten usein brasilialaisessa ja kansainvälisessä mediassa annetaan olettaa. Tämä dokumentti, joka perustuu konferenssissa käytyihin keskusteluihin, listaa monia toimintasuunnitelmia kohti kestävää kehitystä luoden samalla tuloja alueelle”, Sergio Chamone kertoo.

Kyseinen kirje sisältää olennaista tietoa ja tilastoja Amazonin tilanteesta eri näkökulmista sekä parannusehdotuksia. FinnCham Brazil oli vastuussa kirjeen editoinnista sekä sen toimittamisesta Brasilian ja Euroopan unionin viranomaisille. Kirje on virallisesti käännetty ja toimitettu muun muassa Euroopan komission puheenjohtajalle Ursula Von der Leyenille sekä Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Charles Michelille.

Aloitin harjoitteluni FinnCham Brazilissa syyskuun lopulla, jolloin itse tapahtumaan oli enää pari kuukautta aikaa, ja järjestelyt olivat aktiivisimmillaan. Olen erittäin kiinnostunut tapahtumien järjestämisestä, joten tämä oli minulle aivan mahtava tilaisuus päästä oppimaan käytännöntaitoja alalta. Työtehtäväni ennen tapahtumaa sekä sen aikana liittyivät vahvasti Business Roundtables -tapahtumaan. Pääsin hyvin ottamaan vastuuta tapahtumaan käytetystä alustasta kuin myös tapaamisten ja kääntäjien koordinoinnista tapahtuman aikana. Sen lisäksi, että opin paljon tapahtumien ja erityisesti konferenssien järjestämisestä, opin myös paljon Amazonista. Itse konferenssin seminaarien lisäksi keskustelin myös usean paikallisen asukkaan kanssa. Heiltä opin muun muassa alueen kulttuurista ja historiasta, paikallisesta ruokakulttuurista sekä kasveista ja niistä tehdyistä kosmetiikkatuotteista. Amazonia in Loco oli ehdottomasti yksi harjoitteluni kohokohtia.

Kirjoittanut,
Julia Töytäri
Events and Marketing Trainee
in FinnCham Brazil in São Paulo

Voit katsoa ministeri Ville Skinnarin puheen täältä.