Alexandran kokemuksia harjoittelusta Suomalais-Hollantilaisessa Kauppakamarissa

Kirjoittanut Aleksandra Niemitunturi

Suoritin markkinoinnin- ja viestinnän harjoittelun syksyllä 2022 Suomalais-Hollantilaisessa Kauppakamarissa Rotterdamissa (Finnish-Dutch Chamber of Commerce).

Opiskelen tällä hetkellä kolmatta vuotta valtiotieteitä Turun yliopistossa. Lähdin suorittamaan harjoittelua vapaaehtoisesti, eli harjoittelu ei virallisesti kuulu opintosuunnitelmaan kandivaiheessa. Harjoittelupaikka valikoitui sattumien kautta. Olin päättänyt lähteä harjoitteluun ulkomaille vaihto-opiskelun sijaan, ja kuulin oman tiedekuntani opiskelijalta avoinna olevasta harjoittelupaikasta kauppakamarissa. En ollut aiemmin käynyt Hollannissa, mutta otaksuin, että Hollanti on monella tapaa samanlainen maa kuin Pohjoismaat. Koin, että harjoittelu Hollannissa voisi olla erittäin mielenkiintoinen ja hyödyllinen kokemus, mitä se myös oli.

Minut yllätti se, miten paljon suomalaisia yrityksiä on Hollannissa. Oli mieletöntä päästä järjestämään erilaisia tapahtumia yhdessä muiden pohjoismaisten kauppakamarien ja suurlähetystöjen kanssa sekä tavata yritysten edustajia eri maista. Koska kauppakamarilla on hyvin pieni ja tiivis työporukka, olivat työtehtävät vaihtelevia. Harjoitteluparini kanssa saimme tehdä monipuolisesti erilaisia markkinoinnin ja viestinnän tehtäviä kuten markkinointimateriaalien suunnittelua, toteutusta, tapahtumien markkinointia ja verkkosivujen päivitystä. Opin harjoittelussa edellä mainittuja asioita, sekä monia muitakin hyödyllisiä taitoja työelämää varten. Pääsin verkostoitumaan eri toimialoilla toimivien yritysten edustajien kanssa.

Hollanti maana on jo itsessään kiinnostava. Pienen pinta-alan sisällä on paljon nähtävää ja tehtävää. Naapurimaihin pääsee muutamassa tunnissa, sillä liikkuminen maiden välillä on helppoa. Hollanti muistuttaa monilta osin Pohjoismaita, joten kulttuurishokki ei iskenyt harjoittelussa. Hollannissa opiskelee paljon suomalaisia, mikä helpottaa myös kavereiden löytämisessä, vaikka ei itse opiskele.

Prosessi ulkomaanharjoitteluun lähtöä varten oli melko helppo, joka myös motivoi lähtemään. Uskon, että harjoittelu ulkomailla tulee olemaan erittäin arvostettu lisä CV:ssäni tulevaisuudessa. Kehittyneen kielitaidon ja uusien oppien lisäksi harjoittelu oli unohtumaton kokemus. Voin lämpimästi suositella ulkomaan harjoittelua kaikille.

Aleksandra Niemitunturi
aleksandra.u.niemitunturi(a)utu.fi

Miisa Kreander