FinnCham-harjoittelija Joonaksen ensimmäiset kuukaudet Hongkongissa

Hei kaikille!

Nimeni on Joonas Korhonen, ja olen tällä hetkellä harjoittelijana Suomen kauppakamarilla Hongkongissa. Saavuin tänne joulukuun 2022 loppupuolella, mutta matkani alkoi jo paljon aikaisemmin.

Hongkong eroaa Suomesta esimerkiksi siinä, miten asioita hoidetaan. Viisumia varten jouduin tulostamaan, skannaamaan sekä lähettämään kirjeitse Hongkongiin erilaisia dokumentteja, jotka olisi Suomessa voinut hoitaa sähköisesti. Viisumirumban jälkeen alkoi asunnon metsästys. Yritin tuloksetta etsiä asuntoa paikallisilta vuokraussivuilta, kunnes sain edeltäjältäni vinkin etsiä asuntoja Facebookin kautta. Muutaman kuukauden etsinnän jälkeen löytyi sopiva asunto. Vuokrakin on vain maltillinen 9 900 dollaria eli noin 1 200 euroa, pienestä 15 neliön yksiöstä.

Työ kauppakamarissa monipuolista

Aloitin tammikuussa työt tutustumalla työtehtäviini, joihin kuuluu mm. sähköposteihin vastaamista, jäsenlaskutusta ja verkkosivujen ylläpitoa. Ensimmäiset viikot menivätkin perehdytysten parissa. Ennen harjoitteluani minulle kerrottiin monesti, että yhtä tyypillistä päivää ei FinnChamilla ole, mikä on tähän mennessä pitänyt täysin paikkansa!

Suomi kiinnosti Education & Careers Expossa

Ensimmäinen varsinainen tapahtuma, johon pääsin mukaan osallistumaan, oli Hongkongissa vuosittain järjestettävä Education & Careers Expo. Messut kestivät neljä päivää, ja edustimme siellä Suomen pääkonsulaattia ja neljää kumppanikoulua. Tapahtumassa parasta oli päästä oikeasti edustamaan Suomea kansainvälisesti. Osastollamme kävi paljon kiinnostuneita oppilaita, opiskelijoita sekä heidän vanhempiaan kyselemässä Suomesta. Oli todella kivaa huomata, kuinka paljon kiinnostusta Suomi herätti yksillä maailman suurimmista opiskeluaiheisista messuista.

Pääsin edustamaan Suomea kansainvälisesti ja käymään mielenkiintoisia keskusteluja paikallisten opiskelijoiden sekä heidän vanhempiensa kanssa.

Party Tram

Tähän mennessä yksi harjoitteluni kohokohdista on ollut Party Tram. Tapahtuma oli nimensä mukainen, eli kiersimme ympäri kaupunkia kaksikerroksisella raitiovaunulla. Kohderyhmänä oli nuoremmat suomalaiset, niin vaihto-opiskelijat kuin työssäkäyvät. Tapahtuman tavoitteena ei ollut niinkään tuottaa rahaa kamarille, vaan palvella lähtökohtaisesti kamarin jäseniä, ja tuoda kamaria esiin täällä oleville vaihto-opiskelijoille. Tätä tapahtumaa pääsin alusta asti mukaan järjestämään. Tehtäviini kuuluivat markkinointi sosiaalisessa mediassa sekä yhteistyökumppanin hankkiminen. Vaikken vielä päässyt täysin ottamaan ohjia yhdestä tapahtumasta, koin silti saaneeni tarpeeksi vastuuta, jotta voin kehittyä tulevaisuutta varten. Party Tram onnistui kaikin puolin, ja osallistujien palaute oli positiivista, mikä myös toi itselleni lisää itsevarmuutta. 

Party Tramissä kaikilla oli hauskaa, ja itse raitiovaunu oli todella hieno juhlapaikka, jota kamari tulee jatkossakin varmasti hyödyntämään. Tarkkasilmäinen lukija voi myös bongata suomalaisen lonkeron kuvasta!

Tunnelmat tähän mennessä

Kun ensimmäisen kerran kuulin mahdollisuudesta päästä ulkomaille työharjoitteluun, epäröin jonkin aikaa. Hongkong oli itselle kuitenkin tuttu jo entuudestaan, joka myös helpotti päätöksen tekoa. Nyt kun harjoittelua on kulunut jo muutama kuukausi, en ole hetkeäkään katunut tätä päätöstä. Olen päässyt tutustumaan paikallisiin ja suomalaisiin yrityksiin, jotka toimivat täällä ja tutustumaan monenlaisiin henkilöihin matkan varrella. Odotan innolla mitä harjoittelun tulevat kuukaudet tuovat tullessaan.

Lämpimin terveisin,

Joonas

Sähköposti: joonas.j.korhonen(a)hotmail.com
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/joonasjk/

Miisa Kreander