KV-asiat ajankohtaista Kesäkuu 2023

Kauppakamarien vientijohtajakysely: 17 prosenttia vientiyrityksistä on kohdannut Venäjän vastaisten pakotteiden kiertämisyrityksiä

Kauppakamarien vientijohtajakyselyn mukaan 17 prosenttia vientiyrityksistä on kohdannut Venäjän vastaisten pakotteiden kiertämisyrityksiä. Vastanneista 17 prosenttia ei osannut arvioida, onko pakotteiden kiertämisyrityksiä osunut omalle kohdalle. Vielä marraskuussa vetäytyminen Venäjän markkinoilta oli kesken 15 prosentilla vientiyrityksistä, kun tuoreimman kyselyn mukaan vetäytyminen oli kesken enää 10,5 prosentilla. Lue lisää tästä. 

Vihreän siirtymän toteutuminen riippuvainen Kiinasta – suurvaltakilpailu tuonut poliittiset riskit myös yritysten vientinäkymiin

Keskuskauppakamari on tänään julkaissut tuoreimman Kiina-katsauksensa, jossa käsitellään Kiinan liiketoimintaympäristöä, Kiina-riskien hallintaa, Kiinan talouskehitystä sekä maan suhteita Yhdysvaltoihin, EU:hun ja Venäjään. Katsaukseen ovat kirjoittaneet muun muassa ulkoministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön, Suomen Pankin, Business Finlandin ja Ulkopoliittisen Instituutin asiantuntijat.

Keskuskauppakamari on julkaissut uusimman maakatsauksensa Kiinasta, jossa tarkastellaan useiden asiantuntijoiden johdolla Kiinan liiketoimintaympäristöä, talouden kehittymistä ja maan suhteita muihin valtioihin.
Vihreän siirtymän toteutuminen riippuvainen Kiinasta - suurvaltakilpailu tuonut poliittiset riskit myös yritysten vientinäkymiin - Keskuskauppakamari

Hiilirajamekanismi (CBAM) tuo maahantuojille merkittäviä muutoksia

Hiilirajamekanismi (Carbon Border Adjustment Mechanism, CBAM) on EU:n uusi väline ehkäistä hiilivuotoa eli päästöjen ohjautumista EU:n ulkopuolelle. Hiilirajamekanismi on osa Euroopan vihreän kehityksen 55-valmiuspakettiaLinkki toiselle sivustolle Avautuu uudessa välilehdessä.

Mekanismia sovelletaan tiettyihin EU:n asetuksessa määriteltyihin tavaroihin. Kun näitä niin sanottuja CBAM-tavaroita tuodaan EU:n ulkopuolelta EU:n tullialueelle, maahantuojan on vuoden 2026 alusta

hankittava tavaroiden valmistuksessa syntyneitä päästöjä vastaava määrä CBAM-todistuksia annettava CBAM-ilmoitus vuosittain komissiolle.

Siirtymäajalla 1.10.2023 - 31.12.2025 ei vielä tarvitse hankkia CBAM-todistuksia, mutta maahantuojan on tehtävä neljännesvuosittain raportti komissiolle. Katso tarkemmat ohjeet CBAM-tavaran maahantuojan aikataulusta tältä sivulta.
Hiilirajamekanismi (CBAM) - Tulli

Finnveran maaluokituskartta uudistui – kartta kertoo, mihin vientitakuita voidaan myöntää ja millä ehdoin

Finnveran verkkosivuilla oleva maaluokituskartta on uudistunut osana Finnvera.fi-sivuston uudistusta. Vientiyritysten tarpeita palveleva, markkinatietoa tarjoava kartta löytyy Finnvera.fi:n maaluokitukset-sivulta, jonne löytyy pikalinkki myös Finnvera.fi:n etusivulta.

Finnveran maaluokituskartta uudistui – kartta kertoo, mihin vientitakuita voidaan myöntää ja millä ehdoin | Finnvera

EU:n tulliuudistus ‒ tavoitteena älykkäämpi ja turvallisempi tulliunioni

Komissio on julkaissut 17.5.2023 EU:n tulliuudistusehdotuksen, jonka tavoitteena olisi nopeuttaa ja tehostaa tullien toimintaa. Toimijoilla olisi uudistuksen jälkeen käytössä yksinkertaisempia tullimenettelyjä, ja tulli-ilmoittaminen olisi joustavampaa. Uudistusehdotus on suurin ja kunnianhimoisin sitten tulliunionin perustamisen jälkeen.
EU:n tulliuudistus ‒ tavoitteena älykkäämpi ja turvallisempi tulliunioni - Tulli

Miisa Kreander