FinnCham Shanghain ensimmäisen harjoittelijan Sunshuqi Gongin terveisiä

Hei FinnCham blogin lukijat!

Olen Sunshuqi (Suki) Gong, liiketalouden opiskelija Haaga-Heliasta. Tällä hetkellä suoritan markkinoinnin ja viestinnän harjoittelujaksoani FinnChamissa Shanghaissa, Kiinassa. Aloitin harjoitusjaksoni kuukausi sitten, ja viisi kuukautta on vielä jäljellä. Olen ensimmäinen Suomesta tuleva harjoittelija FinnCham Shanghaissa ja tunnen siitä suurta kunniaa. Haluan jakaa kokemuksiani työharjoittelusta kaikkien kanssa.

Kulttuuritaustani perusteella olen aina ollut kiinnostunut kansainvälisestä liiketoiminnasta Kiinassa ja Suomessa, ja olen etsinyt tällaisia mahdollisuuksia. Onneksi huomasin harjoittelupaikkailmoituksen sattumalta viime vuoden lopulla, hain paikkaa ja lopulta sain tämän ainutlaatuisen tilaisuuden. Lähtö Shanghaihin tuntui todella innostavalta, mutta on silti jännittävää olla täällä, vaikka minulla on aiempaa kokemusta Kiinasta. Tämä on ensimmäinen kertani Kiinassa COVID-19-pandemian jälkeen. Odotan innolla kaikkea, mitä tuleman pitää.

Vasemmalla: Sunshuqi (Suki) Gong, oikealla: Shanghain Oriental Pearl -torni

Minulla on aiempaa kokemusta ulkomaille lähtemisestä vaihto-opiskelijana, joten ulkomailla harjoittelu tuntuu minusta suhteellisen helpolta.

Paikallinen liike-elämä

Shanghai on Kiinan suurin kaupunki ja varsin elävä metropoli. Se tunnetaan ainutlaatuisesta sekoituksestaan historiaa ja modernia aikaa, häikäisevää arkkitehtuuria sekä rikasta kulttuuria. On ihailtavaa, kuinka Shanghai on kehittynyt merkittäväksi liiketoiminnan keskukseksi, vetäen puoleensa investoijia, yrittäjiä ja suuryrityksiä ympäri maailman. Suomalaisyrityksille Shanghai tarjoaa lukuisia kasvumahdollisuuksia.

Kuva 2:FinnCham Shanghai AGM event

FinnCham Shanghaissa oli kaksi työntekijää ennen saapumistani, ja nyt meitä on kolme. Tapahtumien järjestäminen tapahtuu pääsääntöisesti itsenäisesti, mutta teemme yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa, kuten Business Finlandin, Suomen Shanghain-konsulaatin ja muiden Pohjoismaiden kauppakamarien kanssa.

Ensimmäisenä työpäivänäni keskityin tutustumaan uuteen työympäristööni, työtehtäviini ja kollegoihini. Työni on monipuolista ja keskittyy erityisesti markkinointiin ja viestintään. Tehtäviini kuuluu esimerkiksi sosiaalisen median päivittäminen, tapahtumien suunnittelu ja niihin osallistuminen sekä monenlaiset järjestelytehtävät tarpeen mukaan. Vastaan myös CRM-järjestelmän ylläpidosta. Työympäristöni on viihtyisä, ja työajat ovat joustavat. Käyn toimistolla keskimäärin kaksi kertaa viikossa, ja lopun aikaa työskentelen etänä.

International Women’s Day

Kansainvälisenä naistenpäivänä tänä vuonna sain upean mahdollisuuden osallistua tapahtumaan, jonka järjestivät yhteistyössä Suomen Shanghain pääkonsulaatti, FinnCham Shanghai sekä Business Finland.

Kansainvälistä naistenpäivää juhlistetaan vuosittain, ja se tarjoaa tilaisuuden keskustella esimerkiksi naisjohtajuudesta, urakehityksestä sekä työ- ja perhe-elämän yhteensovittamisesta – kaikki tämä samalla, kun nautimme aitoa suomalaista ruokaa ja juomaa. Tilaisuudessa tuodaan esille Suomen edistysaskeleita tasa-arvon alueella ja jaetaan tilastoja naisten asemasta johtotehtävissä, kuten Suomen suurlähetystöissä, eduskunnassa, puolueiden johdossa ja hallituksessa. Pidän tätä teemaa tärkeänä ja mielenkiintoisena. Naisten rooli on merkittävä niin työelämässä kuin arjessakin.

Kuva 4:International Woman's Day

Työharjoitteluni on edelleen käynnissä, ja olen innokas jakamaan lisää kokemuksiani. Uskon, että työharjoitteluni loppuun mennessä tulen kokemaan ja oppimaan paljon uutta. Niistä tulette varmasti kuulemaan lisää seuraavassa blogipostauksessani!

Tänä vuonna juhlimme Suomen kauppakamarin 30-vuotisjuhlaa Shanghaissa, ja tapahtuma on parhaillaan valmisteluvaiheessa.

Mikäli haluatte kuulla lisää elämästäni ja harjoittelukokemuksistani Shanghaissa, ottakaa minuun yhteyttä LinkedInissa:

http://linkedin.com/in/suki-gong

Mirjam Ligi