Annabellan FinnCham-harjoittelu Hongkongissa: Stressiä, businesstapaamisia sekä iloisia onnistumisia!

Olen Annabella ja suoritan parhaillaan FinnChamilla työharjoittelua Hongkongissa. Kaupunki on jo minulle entuudestaan tuttu viimevuotisesta vaihto-opiskelustani, mutta Hongkongin liike-elämästä minulla sen sijaan ei ole aiempaa kokemusta. Hongkongin tiukat koronasäännöt ovat vaikuttaneet negatiivisesti yleisesti koko kaupunkiin. Tästä syystä alkuvalmistelut sekä jatkuvasti muuttuvat säännöt vaativat kärsivällisyyttä. Siitä, että tunsin kaupungin jo ennalta, oli todella paljon apua esimerkiksi saapumispäivänä, karanteenisekamelskaa suunnitellessa sekä asuntoa etsiessä.

Hongkong on erittäin kallis maa, vuokrat ovat täällä omaa luokkaansa ja asunnot pieniä. Tiesin kuitenkin jo etukäteen, millä alueella haluan tällä kertaa asua (viimeksi asuin todella kaukana ytimestä hyvin paikallisella alueella). Asunnon löytäminen ei kuitenkaan ollut helppoa. Olin monia kuukausia yhteyksissä eri välittäjiin ja käytin joka viikko useita tunteja hyvän, mutta järkevän hintaisen asunnon löytämiseksi. 

Hongkongissa on ilmeisesti normaalia alkaa etsiä asuntoa vasta alle kuukausi ennen muuttoa. Tämä tarkoitti sitä, että kaikki välittäjät vastasivat minulle ”Contact again two weeks before moving”, eivätkä he edes halunneet tarjota minulle mitään. Lopulta onnistuin löytämään Facebook-ryhmän avulla täydellisen asunnon itselleni hyvältä sijainnilta noin parissa päivässä.

Katu, jonka varrella asun 15 neliön asunnossani Causeway Bayssä.

Uuden elämäni ensimmäiset kuukaudet

Alun jälkeen elämä Honkkareissa on rullannut mukavasti, mutta kiireisesti. Uuden opettelu on aina rankkaa ja vaatii kärsivällisyyttä. Heti ensimmäisellä viikolla sain jo useita työtehtäviä ja todella paljon vastuuta. Kontaktoin yli sataa paikallista ja suomalaista yritystä rapujuhliimme liittyen ja jatkoin tehtävää, joka oli jäänyt viime harkkarilta kesken. Ehdottomasti eniten minut yllätti työn sekä vastuun määrä. Nyt pari kuukautta myöhemmin työnteko ja erilaisten uusien ohjelmien käyttäminen tuntuvat jo melko luontevilta.

Olen hyvin iloinen siitä, että olen saanut käydä useassa bisnestapahtumassa, järjestänyt itse tapahtumia sekä tavannut paljon paikallisia liike-elämän konkareita. Kävin mm. suomalaisyrityksen Polarin toimistolla ja tapasin toimitusjohtaja Arto Mäkelän, jonka kanssa juteltiin erittäin epätyypilliseen suomalaiseen tapaan jopa yli puoli tuntia. Toki olen verkostoitunut jo monen muunkin hongkongilaisen yrittäjän kanssa. Yleinen fiilis näistä on positiivinen ja rento.

Hongkongissa ja Kiinassa on paljon erilaisia sääntöjä liittyen bisneskulttuuriin, esimerkkinä vaikkapa käyntikorttien antaminen ja vastaanottaminen kahdella kädellä. Muistan miettineeni alussa: ”Mitä, jos teenkin nyt jotain epäkunnioittavaa”. Bisneskulttuuri täällä on onnekseni kuitenkin rennompaa mitä aluksi ajattelin, vaikka kommunikointi on joskus paikallisten kanssa hankalaa huonon englannin kielen taidon takia.

Lee Tung Avenue Wan Chaissa Mid-Autumn Festivaalin aikoihin

FinnCham Hongkongin rapujuhlat 24.9

FinnCham on mukana monissa bisnestapahtumissa, kuten ’Sky11/SKYCITY Showcase’ -tapahtuma sekä ’Suomalaiset yritykset Hongkongissa’ -palaveri, johon osallistui muun muassa Suomen konsulaatti sekä Hongkongin hallituksen jäseniä. Tähän mennessä suurin vastuuni on kuitenkin ollut tiimini kanssa järjestetyt rapujuhlat, joita alettiin organisoida jo heinäkuussa melkeinpä heti Hongkongiin saavuttuani. Juhlat aiheuttivat meille kaikille aikamoista stressiä ja kiirettä, minkä vuoksi en itse ole vielä ehtinyt käydä muissa bisnestapahtumissa. Odotan kuitenkin myös bisnestapahtumiin osallistumista.

Rapujuhlat olivat minun ihka ensimmäinen iso tapahtuma, jonka järjestin, ja koenkin oppineeni tästä TODELLA paljon. Lista asioita, jotka tuli ottaa huomioon oli lähes loputon, ja tapahtuma-aamuna polvet kyllä tutisivat hiukan. Juhlat avasi Hongkongin KONEen toimitusjohtaja Henry Cheung. Tapahtumaan osallistui 86 juhlijaa (niin bisneshenkilöitä kuin vaihto-opiskelijoita ympäri Hongkongin kouluja) ja oli mukavaa nähdä, kuinka illan edetessä vieraiden fiilis parani ja yhteishenki kasvoi. Järjestimme onnistuneet rapujuhlat, joita en tule unohtamaan koskaan.

Kuva FinnChamin Rapujuhlilta, jotka järjestettiin Royal Hong Kong Yacht Clubilla

Miisa Kreander