FinnCham-harjoittelija Incan kuulumiset Hongkongista

Ensimmäiset kuukaudet työharjoittelussa Hongkongissa

Olen Inca Peltola ja parhaillaan työharjoittelussa FinnChamilla Hongkongissa. Lähdin Hongkongiin heinäkuun alussa ja lähtö sujui hyvin, vaikka Hongkongiin lähtiessä tarvitsee monenlaista dokumenttia ja todistusta. Myös karanteenihotelli tuli olla varattuna etukäteen. Karanteeni oli seitsemän vuorokautta ja se sujui yllättävän leppoisasti. Karanteenihotellin ruuat olivat suhteellisen maukkaita ja jokaisen aterian yhteydessä tarjoiltiin esimerkiksi pähkinöitä, juotavaa, suolakeksejä tms. Päivällisen kanssa tarjoiltiin myös jälkiruokaa. Viikko kului etätöitä tehdessä ja sarjoja katsellessa.

Asunnon löytäminen

Hongkongissa asunnon vuokraukseen liittyi hieman haasteita, sillä useimmat vuokranantajat haluavat pidempiaikaisia vuokralaisia, kuin kuuden kuukauden harjoitteluajalle. Myös kommunikointi vuokranantajien kanssa oli ajoittain haastavaa. Osaan yhteydenotoistani ei vastattu ja osan kanssa englanniksi kommunikointi oli välillä hankalaa. Lopulta päädyin selailemaan Facebookin Marketplace -osiota, josta löytyi yllättävän paljon vuokra-asuntoja. Facebookissa oli tarjolla lyhytaikaisempia vuokra-asuntoja ja otinkin yhteyttä muutamaan vuokranantajaan.

Lopulta löysin todella kivan asunnon Discovery Bayn alueelta ja tällä hetkellä asun kyseisessä asunnossa. Olen viihtynyt alueella loistavasti. Asunnot ovat Hongkongissa kalliita, mutta myös hintataso yleisesti on korkea. Hongkongissa asunnot ovat usein myös todella pieniä, varsinkin keskustan alueella. Tämän takia halusinkin asua hieman kauempana keskustasta, jolloin vuokra on hieman halvempi, mutta tilaa on hieman enemmän.

Paikallinen kulttuuri

Tähän mennessä mielenkiintoisinta Hongkongissa on ollut kulttuuri, joka eroaa suomalaisesta kulttuurista suhteellisen paljon. Ruoka on todella erilaista, ihmiset ovat erilaisia ja moni asia toimii eri lailla kuin Suomessa. Esimerkiksi metrokortilla voi maksaa Hongkongissa lähes kaiken. Se toimii maksuvälineenä ruokakaupassa, ravintoloissa, taxissa jne. Ihmisiä puolestaan on huomattavasti enemmän kuin Suomessa, kuten olettaa saattaa. Ilmastokin on täysin erilainen, todella kostea ja lämmin. Paikallinen ruoka on mielenkiintoista ja osa ravintoloista aika eksoottisia. Paikalliset ravintolat ovat usein pieniä ja hieman epäsiistejä. Esimerkiksi kananjalkoja syödään täällä paljon, joka ei ole ollenkaan tavallista esimerkiksi Suomessa. Ravintoloita Hongkongista löytyy pilvin pimein, eli valinnanvaraa onneksi löytyy myös länsimaalaiseen makuun.

Ensimmäiset tapahtumat työharjoittelussa

Ensimmäisenä FinnCham Hongkongin työtehtävänäni järjestimme perinteisen pubi-illan elokuun lopulla ja siellä pääsin tapaamaan muun muassa suomalaisten yritysten edustajia, esimerkiksi KONE:en henkilöstöä. Keskustelimme illan aikana esimerkiksi kauppakamarin tulevaisuudesta Hongkongissa sekä ylipäätään Hongkongin tulevaisuudesta kaupan näkökulmasta. Hongkongin tulevaisuus näyttää valoisammalta kuin pariin vuoteen, sillä koronarajoituksia aiotaan purkaa. Rajoitusten purkaminen mahdollistaisi matkailun Hongkongiin ilman hotellikaranteenia ja se elvyttäisi Hongkongin taloutta koronan jäljiltä. Myös yritykset ovat kiinnostuneempia Hongkongista rajoitusten purkamisen myötä. Yritysten päämajat voisivat esimerkiksi olla Hongkongissa, sillä sijainti on täydellinen, jos haluaa laajentaa toimintaansa muualle Aasiaan.  Myös FinnCham Hongkongin syksyn tapahtumista oli puhetta.

Pubi-ilta on joka kuun viimeisenä perjantaina järjestettävä verkostoitumistapahtuma. Tällä kertaa pubi-ilta järjestettiin pohjoismaisessa kahvilassa, joka myy erilaisia pohjoismaisia annoksia. Pubi-ilta on siis rento tapahtuma, johon voi vapaasti osallistua oikeastaan kuka tahansa, joka on kiinnostunut. Tapahtumaa kuitenkin mainostetaan erityisesti FinnChamin jäsenille ja seuraajille. Usein myös postaamme tapahtumasta Facebookin suomalaiset Hongkongissa -ryhmään, jolloin se tavoittaa muitakin suomalaisia.

Elokuun pubi-iltaan osallistui noin 20 henkilöä. Ilta oli rento ja siellä pääasiassa keskusteltiin uusien ihmisten kanssa ja vaihdettiin kuulumisia.

Kuva pubi-illasta

Järjestimme myös ”Junk Boat Party” -tapahtuman syyskuun alussa, johon osallistui paljon suomalaisia vaihto-opiskelijoita, mutta myös FinnChamin jäseniä ja muita tapahtumasta kiinnostuneita. Osallistujia oli yhteensä noin 40 henkilöä. Tapahtumassa tarjoiltiin ruokaa sekä virvokkeita, ja se kesti seitsemän tuntia. Sää oli aurinkoinen ja kaikilla näytti olevan hyvä fiilis ja hauskaa. Vene pysähtyi South Bay -rannan lähettyville ja pääsimme uimaan veneestä. Tapahtumaan osallistui muun muassa EY:n henkilöstöä ja keskustelimme heidän kanssaan EY:n toiminnasta sekä esimerkiksi EY:n avoimista työpaikoista ja mahdollisuuksista siellä. EY on maailmanlaajuisesti tunnettu yritys Ernest & Young, joka toimii esimerkiksi vero- ja lakipalveluiden, tilintarkastuksen ja yritysjärjestelyiden sekä konsultoinnin parissa.  Puheeksi tuli myös meidän FinnCham harjoittelijoiden ja henkilöstön tulevaisuuden suunnitelmat.

Kuva Junk Boat Party -tapahtumasta

Mielestäni tähän mennessä kivointa harjoittelussa on ollut tapahtumien järjestäminen ja tietysti se, että niihin pääsee myös itse osallistumaan. Myös somen ja nettisivujen päivitys on ollut minulle mieluisaa. Tietysti ne vaativat tietynlaista luovuutta, jota ei aina tunnu löytyvän ainakaan heti, mutta kun pääsee flow -tilaan, niin hommat alkavat sujua.

Kaiken kaikkiaan olen viihtynyt Hongkongissa ja harjoittelussa tähän asti todella hyvin. Uskon, että tulen viihtymään jatkossakin!

Inca Peltola

inca.peltola@gmail.com

+358409689796




Miisa Kreander