FinnCham-harjoittelijan kuulumiset San Diegosta

Esittely

Olen Noora Tuomisto, 22-vuotias opiskelija Haaga-Helia Ammattikorkeakoulusta. Opiskelen kolmatta vuotta tradenomi tutkintoani ja suuntautumisaineeni on Global Markets & Trade. Opiskelen myös vapaavalintaisesti mm. markkinointia. Nyt olen San Diegossa kuusi- kuukautta kestävässä työharjoittelussa Finnish American Chamber of Commercella. Olen ollut täällä nyt neljä kuukautta. Tässä raportissa kerron paikallisesta liike-elämästä, mitä olen oppinut ja mitä tilastoja siitä on saatavilla.

Bisnesmahdollisuudet ja markkina kohteessa

San Diego on tunnettu mitä tulee R&D:hen ja teknologiaan. Vuonna 2021 San Diego sijoittui sijalle 74, 200 globaalin bisnes kaupungin joukosta (Statista 2021). Se viehättää kansainvälisiä yrityksiä ja on onnistunut todistamaan olevansa innovatiivinen kaupunki. Alue on turvannut yli 56 miljardin dollarin fuusiot ja yritysostot vuodesta 2011 lähtien. San Diegon suurimmat toimialat ovat kansainvälinen kauppa, valmistava teollisuus, sotateollisuus ja turismi (City of San Diego 2022). Yhdysvallat on startup yritysten luvattu maa ja tilastojen mukaan yrityksen perustaminen Yhdysvalloissa kestää keskimäärin 4.2 päivää (Statista 2021).

Yksi ajankohtaisista, suurista toimialoista San Diegossa on Life Science. Alueen Life Science -teollisuus tuottaa 18,6 miljardia dollaria vuotuista taloudellista toimintaa yli 850 toimipisteellä, mikä tekee siitä yhden Yhdysvaltojen suurimmista klustereista. (JLL Research Report 2019).

FACC SD toiminta keskittyy hyvin pitkälti Life Science, Clean & GreenTech aloihin ja meillä on kaksi vuosittaista isompaa tapahtumaa niihin liittyen. Järjestämme yhdessä Ruotsin Amerikan kauppakamarien kanssa keväisin tapahtuman nimeltä Life Science Bridge, Bridging the Gap. Tämä on alun perin ruotsalaisten tapahtuma, mihin me lähdimme mukaan. Tämä tapahtuma on osoittautunut erittäin hyödylliseksi verkostoitumis- webinaariksi Life Science alan yrityksille ja osallistuja on ollut ympäri maailmaa. Esimerkiksi tänä vuonna meillä oli esiintyjä kertomassa kuinka kyseisen alan yritysten kannattaisi toimia laajentuessaan Amerikkaan.

Toinen iso ala täällä on Cleantech. Meidän toinen ”lippulaiva” tapahtuma on nimeltään Green Connections ja se on juuri tämän alan yrityksille suunnattu kaksi päiväinen verkostoitumis- tapahtuma. Se järjestetään tänä vuonna jo yhdettätoista kertaa. Tämä kyseinen ala näyttää vain kasvavan ja siksi tämä meidän tapahtuma on erittäin hyvä verkostoitumiseen ja näkyvyyden saamiseen tämän alan yrityksille. Tapahtuma järjestetään syksyisin ja se kerää vuosittain 450–700osallistujaa ympäri maailmaa.

Muutoin Yhdysvaltain markkina on hyvin saman kaltainen, kuin muissa G-20 maissa. Markkina on suuri ja kilpailu on kovaa. Keskustelin asiasta mentorini kanssa ja hän vastasi näin ”Jos yritys pärjää hyvin G-20 maissa ja päätös laajentua on hallituksen päätöksen tasolla ja resurssit riittävät, Kalifornia on erinomainen paikka laajentua”, -Henri Syvänen, presidentti FACC SD. Onnistuminen tänne markkinaan tulossa vaatii muutamia vuosia, resursseja ja 100 prosenttisen päätöksen asiasta.

Toimialat, joilla voisi olla kysyntää San Diegossa

Toimialat, joilla on kysyntää San Diegossa ja ylipäätään Kaliforniassa ovat juuri nuo edellä mainitsemani toimialat kuten Life Science ja Cleantech. Koen, että San Diego on tulevaisuuden alojen kaupunki ja tänne on kaikki maailmaa parantavat innovaatiot tervetulleita. Olen myös tarkkaillut kaupunkia ja sen nykytilaa muun kehityksen suhteen. Me aloitimme juuri uuden projektin liittyen San Diegon muovin kierrätykseen ja sen jatkojalostukseen. Me jopa toivoisimme siihen liittyviä liikeideoita ja organisaatioita, jotka ottaisivat kantaa muokatakseen tätä ongelmallista kierrätysjärjestelmää. Suomi on vihreiden innovaatioiden yksi edelläkävijöistä ja sitä osaamista kaivataan myös täällä.

Suomessa on myös paljon Life Science alan yrityksiä, joilla olisi selvästi suuri markkina täällä Etelä Kaliforniassa. Me olemme olleet yhteydessä yhteen Oulusta kotoisin olevaan suomalaisyritykseen, joka toimii Life Science alalla ja on laajentamassa toimintaansa USA:han. He kertoivat itse, kuinka suuri markkina heillä on täällä valloitettavana ja asiakkaita riittää. San Diego kaupunkina houkuttaa heitä koska suurin osa potentiaalisista asiakkaista löytyy tältä alueelta. San Diegon kaupunki on myös hyvin avoin tukemaan kaikkea kehitystä ja myöntääkin joskus erilaisia apurahoja uusiin innovaatioihin ja kestävän talouden kehittämiseen.

Ilmaston puolesta San Diego on täydellinen sijainti monille eri yrityksille, joiden liiketoimintaan vaikuttaa vahvasti esimerkiksi ilmastotekijät. Kaikki yritykset, joiden toiminta painottuu ulkona olemiseen, on San Diegossa ”etulyöntiasemassa”. Esimerkiksi meitä lähestyi eräs ulkoilma tarjoilu- /myyntiyksiköitä valmistava suomalaisyritys, jolla on jo globaalia menetystä taustalla. He kysyivät, onko heillä markkinaa San Diegossa ja vastaus on kyllä. Tämä kyseinen yritys on siis kenties aloittamassa jossain kohtaa laajenemisen Etelä Kaliforniaan ja me olemme luvanneet olla tukena siinä.

Vienti Suomesta Yhdysvaltoihin laski hieman korona pandemian aikana, mutta kuten alla olevasta taulukosta nähdään vuonna 2020 vienti nousi huimasti. Tähän vaikutti Tullin tilastojen mukaan Risteilyaluksen vieminen Yhdysvaltoihin. Vuonna 2021 viennin määrä euroissa laski huomattavasti, mutta on pysynyt aika tasaisena siitä lähtien. (Tulli 2021).

Taulukko 1 (Tulli 2021).

Transatlantic Economy teki tutkimuksen Suomen viennistä vuonna 2021 ja sen mukaan Yhdysvallat oli Ruotsin jälkeen suurin vienti kohde Suomelle vuonna 2020 (STT Info 2021). Suomen päävientituotteet Yhdysvaloihin vuonna 2021 oli lääketieteelliset instrumentit ja valmistavan teollisuuden tuotteet kuten koneet, mekaaniset tuotteet ja osat (AmCham 2022). Tämän vaikutuksen voi nähdä San Diegossa, koska San Diego on myös tunnettu hyvin laajasta valmistavan teollisuuden tuotannosta, kuten puolustus, ilmailu, laivanrakennus ja korjaus, lääkinnälliset laitteet, käsityöpanimo sekä urheilu- ja aktiivisen

elämäntavan teollisuus (San Diego regional EDC 2022). San Diegossa on siis paljon kysyntää varmasti myös Suomesta tuleville raaka-aineille, mutta etenkin yllä mainituille mekaanisille tuotteille ja osille.

Kirjoittanut,
Noora Tuomisto

AmericasElla Lehtonen