FinnCham-harjoittelijan kuulumiset Hongkongista

On tavallisen harmaa, mutta kuitenkin kaunis marraskuinen päivä Lappeenrannassa LAB-ammattikorkeakoulun kampuksella. Ilmoitus avoimesta harjoittelupaikasta Hongkongin suomalaisella kauppakamarilla osuu silmääni. Silmäilen ilmoituksen läpi ja koitan olla kiinnostumatta. Eihän Hongkongiin lähtemisessä olisi omalla kohdallani mitään järkeä – Lappeenrannassa minulla on korkeakoulututkinto jo melkein taskussa, vakituinen työ, läheiset, verkostot ja ensimmäinen oikeasti oma kotikin. Eletään edelleen myös korona-aikaa ja Hongkong on tunnettu tiukoista rajoituksistaan.

Lupaan kuitenkin työni puolesta opiskelijakunta KOEssa auttaa etsimään kiinnostuneita hakijoita Hongkongin harjoitteluun. Palaan siis uudestaan ilmoitukseen ja vinkkailen mahdollisuudesta eteenpäin. Kuluu muutamia päiviä ja törmään tuolloin Etelä-Karjalan liitolla Aasia-asiantuntijana työskennelleeseen Dingiin kampuksella. Ding Ma kyseli oliko jo hakijoita tiedossa vai haenko itse. Haenko itse – Ding sanoi ääneen ajatuksen, jota olin itse koittanut piilotella.

Nyt noin seitsemän kuukautta myöhemmin istun kotisohvallani kirjoittamassa tätä juttua – kotisohvallani Hongkongissa. Lähes viisi kuukautta kestäneen harjoitteluni viimeinen viikko on käynnistymässä ja käyn läpi mielessäni kaikkea kokemaani – uusia tuttuja, oppeja ja ideoita. Kansainvälisessä ympäristössä toimiminen ja eläminen on tuonut korvaamatonta käytännön kokemusta. Aivan mutkaton harjoitteluni ei kuitenkaan ole ollut. Hongkongiin saapuessani ensimmäiset kaksi viikkoa työskentelin karanteenihotellista käsin ilman lupaa poistua huoneesta edes minuutiksi. Huoli Euroopan tilanteesta Ukrainan sodan alettua on painanut mieltä. Tietokoneeni hajosi ja koronakin tuli sairastettua. Kuitenkin kaikki tämäkin on osa tärkeää kokemusta, joka on varmasti vahvistanut työelämässä, ja elämässä ylipäätään, tärkeää resilienssiä.

Harjoittelun aikana olen päässyt tutustumaan monipuolisesti kauppakamarin toimintaan. Enkä vain tutustumaan, vaan oikeasti tekemään. Erityisen paljon olen nauttinut projektista, jota toteutimme Etelä-Karjalan liitolle. Saimme aktivoitua yhteensä yli 100 hakijaa Hongkongista ja Japanista Kolme kuukautta Saimaalla ‑ohjelmaan. Tämän kesän lopulla projekti huipentuu, kun valitut 10 Green Tech huippuosaajaa saapuvat Etelä-Karjalaan. Jos sinua kiinnostaa tutustua kyseisiin ammattilaisiin, esitellä liiketoimintaasi tai vaikka osallistua ystäväperhetoimintaan, voit olla yhteydessä Etelä-Karjalan liittoon.

No mutta mitä voin kertoa Hongkongista kaupunkina, millaista täällä on elää? Hongkong kaupunkina on eksoottinen yhdistelmä länsimaita ja Aasiaa. Paikallinen kulttuuri ja identiteetti ovat vahvoja. Kaupunkikuva on upea yhdistelmä pilvenpiirtäjiä, trooppista luontoa, kiiltävän uutta ja ajan patinaa. Englanti on Hongkongin toinen virallinen kieli, joten asiointi tilanteessa kuin tilanteessa on vaivatonta. Vain kerran taksissa emme löytäneet kuskin kanssa yhteistä kieltä, mutta tuolloinkin eleillä ja karttasovelluksella löysimme helposti perille. Vasta Hongkongista käsin olen myös ymmärtänyt tämän markkina-alueen erityisyyden. Juurikin yhdistelmä länsimaita ja Aasiaa on erityisen arvokasta liiketoiminnan kannalta. Hongkongin kautta on erinomaiset reitit koko Greater Bay Arean tarjoamiin mahdollisuuksiin.

FinnChamin kautta opin, että olitpa missä päin maailmaa tahansa, aina on apua tarjolla – olipa kyse uuden markkina-alueen valloittamisesta, verkostojen rakentamisesta tai viisumeista. Ja jos ei aina, niin ainakin erittäin usein uskaltaminen kannattaa! Tämä ensimmäinen kertani Aasiassa ei varmasti jää viimeiseksi.

Jos Hongkong kiinnostaa tai sinulla on jokin kysymys mielessä, ole rohkeasti yhteydessä! Minut tavoittaa parhaiten LinkedInissä ja loppukesästä olen myös tavattavissa Lappeenrannassa.

Energistä kesää Etelä-Karjalaan, tavataan taas pian!

Aurinkoisesti,
Emma Kokkonen
Project Manager, FinnCham HK
Opiskelija, LAB-ammattikorkeakoulu

Erityiskiitos:
Ding Ma
Mika Peltonen ja koko Etelä-Karjalan kauppakamari
Nina Haukemaa, LAB-ammattikorkeakoulu
Jyri Lintunen, Etelä-Karjalan liitto
Elina Koski, FinnCham HK
Axel Virkkunen, FinnCham HK

Hong KongElla Lehtonen