Harjoittelu ulkomailla - Iidan terveiset Luxemburgista

Hei FinnCham-blogin lukijat!

Olen Iida, liiketalouden opiskelija Haaga-Heliasta. Tällä hetkellä suoritan markkinoinnin ja viestinnän harjoittelua Luxemburgin suomalaisella kauppakamarilla, FinChamLuxilla. Harjoittelujaksoni alkoi syyskuun alussa, ja nyt marraskuussa viedään jo viimeisiä viikkoja ennen Suomeen paluutani 1. joulukuuta. Aika on hujahtanut ohitse hurjaa vauhtia, ja on vaikea uskoa, että kotiinpaluu häämöttää jo aivan nurkan takana.

Toimistopäivä

Innostus lähteä harjoitteluun ulkomaille syttyi jo ollessani opiskelijavaihdossa Saksassa viime lukuvuonna 2022–2023. Siellä koin vahvasti uusien kulttuurien viehätyksen ja ulkomailla asumisen ilon. Silloin päätin, että haluan tehdä myös tulevan suuntautumisharjoittelujaksoni ulkomailla. Kun sitten näin Haaga-Helian Instagramissa mainoksen FinChamLuxin harjoittelumahdollisuudesta, en epäröinyt hetkeäkään, vaan lähetin hakemuksen heti.

Lähtö Luxemburgiin tuntui aluksi hyvin kaukaiselta ja jopa hieman pelottavalta ajatukselta. Mitä lähemmäksi syyskuuta päästiin, sitä enemmän lähtö realisoitui, ja samalla sitä alkoi myös jännittämään. Onneksi sain pehmeän laskun saapuessani kaupunkiin. Saavuin muutamaa päivää ennen harjoittelujakson alkua, joten ehdin rauhassa tutustua uuteen ympäristöön. Ensimmäinen työpäiväkin sujui pääasiassa työympäristöön, työnkuvaan sekä työkavereihin tutustuessa.

Luxemburgin viehättävissä maisemissa

Työhöni FinChamLuxilla kuuluu monipuolisesti tehtäviä sosiaalisen median päivittämisestä osallistumiseen tapahtumien suunnitteluun ja järjestämiseen sekä vaihtelevasti muita tehtäviä aina tilanteen mukaan. Lokakuun alussa olin järjestämässä Finnish Food Weekiä, joka toi suomalaisten ruokien lisäksi myös suomalaisia ruokatuottajia Luxemburgiin. Nämä ruokaviikolle osallistuneet suomalaiset tuottajat esiteltiin myös luxemburgilaiselle tukkukauppiaalle, minkä myötä meille suomalaisille tuttuja, kotimaisia tuotteita saattaa vielä päätyä esimerkiksi ruokakauppojen hyllyille täällä Luxemburgissa.

Finnish Food Weekiltä

Luxemburg yllätti minut monikulttuurisuudellaan. Jopa lähes puolet maan asukkaista on ulkomaalaistaustaisia ja Luxemburgin kaupungin läpi kulkiessasi voi kuulla vaikka mitä maailman kieliä. Puhutuimpia kieliä ovat kuitenkin maan kolme virallista kieltä, ranska, saksa ja Luxemburg. Heti näiden jälkeen, neljänneksi puhutuin kieli on englanti. Luxemburgin monikulttuurisuuden ja monikielisyyden ansiosta sekaan oli helppo sujahtaa, eikä sopeutumisen kanssa tullut liioin vaikeuksia.

Kaiken kaikkiaan harjoittelu Luxemburgissa on ollut opettavainen kokemus, ja olen saanut paljon uusia näkökulmia tulevaisuuden uralleni mahdollisesti markkinoinnin ja viestinnän parissa. Näiden viimeisten parin viikon aikana pyrin tietysti ottamaan harjoittelusta vielä irti sen minkä saan. Joulukuun alkuun FinChamLuxilla on suunnitteilla itsenäisyyspäivän illallinen, jonka valmistelu on jo kovasti käynnissä. Vaikka itse illalliselle en ehdi enää mukaan, on mielenkiintoista päästä osallistumaan sen etukäteisvalmisteluihin ja olla sillä tapaa mukana varmistamassa onnistunut tapahtuma.

Kiitos lukijoille, palataan pian uusien kuulumisten kanssa!

Iida Kotilainen

Löydät minut LinkedInistä: https://www.linkedin.com/in/iida-kotilainen/

Miisa Kreander