Keskuskauppakamari tiivistää yhteistyötä Arabiemiirikuntien kauppakamarin kanssa

Yhdistyneet arabiemiirikunnat (UAE) ja niiden markkinat kiinnostavat suomalaisia yrityksiä.  
Arabiemiraatit haluavat suomalaisia kiertotalouteen, energiaan, digitalisaation ja terveyteen liittyviä ratkaisuja.

Suomen ja Yhdistyneiden Arabiemiraattikuntien kauppakamarit ovat tunnistaneet maittensa tarjoaman potentiaalin ja haluavat edistää kauppaa, investointeja ja tiedonvaihtoa.

Keskuskauppakamari on allekirjoittanut UAE:n kauppakamarin kanssa yhteistyöasiakirjan, jonka tarkoituksena on perustaa kahdenvälinen kauppayhdistys (Joint Business Council) edistämään edellä mainittuja tavoitteita.

Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden ja kaupan johtaja Päivi Pohjanheimo allekirjoitti yhteistyöasiakirjan Dubaissa pidettävän COP28-ilmastohuippukokouksen yhteydessä. Arabiemiraattien puolesta asiakirjan allekirjoitti UAE:n kauppakamareiden liiton pääsihteeri Humaid bin Salem.

UAE on Lähi-Idän maista onnistunut pisimmälle monipuolistamaan talouttaan. Eri emiirikunnat, Dubai veturinaan, houkuttelevat kansainvälistä liiketoimintaa ja osaajia ja pyrkivät kehittymään kaupan, rahoitusalan, turismin ja logistiikan alueelliseksi keskukseksi. Maan talous on kasvanut merkittävästi viimeisen kahden vuosikymmenen aikana ja noussut Persianlahden toiseksi suurimmaksi taloudeksi.

UAE on Suomen suurin vientimaa Persianlahden alueella. Maassa toimii arviolta noin 70 suomalaisyritystä. Maiden välinen kokonaiskauppavaihto vuonna 2022 oli lähes 700 miljoonaa euroa. Suomen kokonaisviennin arvo oli 464 miljoonaa euroa.

Allekirjoitustilaisuudessa olivat mukana Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden ja kaupan johtaja Päivi Pohjanheimo, ulkoministeriön Afrikan ja Lähi-Idän osaston apulaisosastopäällikkö Pirjo Suomela-Chowdhury, Suomen suurlähettiläs Yhdistyneissä arabiemiraateissa Tuula Yrjölä, UAE:n kauppakamareiden liiton pääsihteeri Humaid bin Salem, UAE:n ulkoministeriön Taloudellisten ja kaupallisten asioiden osaston apulaisosastopäällikkö Ghada Al Nabulsi ja UAE:n suurlähettiläs Suomessa Amna Fikri.

Anne HatanpääUAE