Ulkomailla työskentely avartaa horisonttia: Harjoittelija Teresa kertoo Luxemburgin kokemuksestaan

Moikka! Olen Teresa Collanus ja olen juuri päättänyt markkinoinnin ja viestinnän harjoittelun Suomen kauppakamarissa Luxemburgissa (Finland Chamber of Commerce in Luxembourg). Harjoittelun aloitin helmikuussa 2023 ja kokonaisuudessaan se kesti viisi kuukautta, joista neljä olin Luxemburgissa ja viimeisen kuukauden Suomessa tehden töitä etänä. Aloitin syksyllä 2020 opinnot Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa Turismin ja Tapahtumatuotannon koulutusohjelmassa, ja vuodenvaihteessa seuraava vaihe opinnoissa oli harjoittelu. Kiinnostusta harjoittelusta ulkomailla tukivat omat opinnot, jotka suoritan englanniksi, sekä se, että omat suunnitelmat vaihto-opiskelun suhteen menivät monta kertaa uusiksi ja lopulta aikaa opiskelijavaihdolle ei enää ollut.

Paikka Luxemburgista löytyi hyvin sattumalta. Vuoden 2023 toisena päivänä ystäväni näytti minulle Haaga-Helian Instagram Stories-postauksen, jossa kerrottiin harjoittelumahdollisuudesta Luxemburgissa kauppakamarissa. Pistin heti tuumasta toimeen ja vielä saman päivän aikana lähetin työhakemuksen menemään. Alle kuukauden päästä lensinkin jo Luxemburgiin.

Koska asiat etenivät niin vauhdilla, ei minulla oikeastaan ollut edes aikaa miettiä, mitä seuraavat viisi kuukautta toisivat tullessaan. Toisaalta ei minulla ollut edes syytä huolehtia tai stressata, sillä tukea sai joka suunnasta. FinChamLux on hyvin pieni organisaatio, joten toiminta on hyvin henkilökohtaista ja persoonallista, minkä takia viihdyin Luxemburgissa ja FinChamLuxissa niin hyvin. Päivät vietin pääasiassa yksin toimistolla tehden minulle annettuja työtehtäviä. Taitoihini luotettiin ja sain apua aina kun sitä tarvitsin. Kerran viikossa tapasin ohjaavan esimieheni kanssa, jolloin katsottiin yhdessä läpi, mitä olin tehnyt. Oli hyvä saada palautetta tekemästäni työstä ihan kasvotusten. Sopeuduin työhön ja Luxemburgiin nopeammin kuin olin odottanut.

Työtehtäväni koostuivat pääasiassa erilaisesta markkinoinnista, visuaalisen sisällön tuottamisesta, sekä viestinnästä, mikä omalta osaltani pääasiassa tarkoitti sähköpostien lähettämistä monille eri tahoille. Pääsin myös osallistumaan tapahtumatuotantoon FinChamLuxilla, mikä ilmeni suunnittelun ja käytännön asioiden hoitamisen muodossa. Järjestimme tapahtuman kesäkuussa nimeltä FiBeNeLux Summit 2023, jonka työskentelyn parissa opin paljon uusia asioita ja pääsin käyttämään jo aikaisemmin opintojen ohella opittuja taitoja.

Erityisesti opin paljon verkostoitumisesta ja sen tärkeydestä. Tapasin paljon ihmisiä FinChamLuxin tilaisuuksissa, mutta myös muissa erilaisissa tapahtumissa, joihin osallistuin harjoittelun aikana. Minua kannustettiin osallistumaan erilaisiin tapahtumiin ja konferensseihin, joissa pääsisin harjoittelemaan verkostoitumista ja oppimaan uusia asioita eri aiheista. LinkedIn todella oli kovassa käytössä harjoittelun aikana.

Minulla ei oikeastaan ollut minkäänlaista kulttuurishokkia, kun saavuin Luxemburgiin. Asiaan saattoi vaikuttaa aiemmin mainittu kiire ja vauhdikkaat päätökset, mutta toisaalta muistan kokeneeni oloni kotoisaksi jo ensimmäisen viikon jälkeen. Luxemburg on pieni maa, mutta hyvin kansainvälinen. Yleisin kieli on ranska, mutta englannilla pärjää hyvin. En esimerkiksi itse puhu ranskaa lainkaan, mutta se ei itselleni tuottanut sen suurempia ongelmia, sillä lähtökohtaisesti kaikki tapaamani henkilöt puhuivat englantia edes jollakin tasolla. Kansainvälisyys ja monikulttuurisuus teki harjoittelusta entistäkin mielenkiintoisemman. Vapaa-ajalla tapasin paljon ihmisiä monista eri maista, joista monista muodostui hyviä ystäviä. Usein kuvailen Luxemburgin sosiaalista kulttuuria seuraavalla tavalla: ”Sillä ei ole väliä minkä ikäinen olet, mistä olet kotoisin tai mitä teet työksesi, kunhan olet avoimin mielin liikenteessä, sinulla on positiivinen asenne, etkä pelkää sosiaalisia tilanteita.” Tärkeää on olla oma-aloitteinen ja lähestyä ihmisiä omana itsenään ja positiivisella asenteella.

Tähän lopuksi haluaisin sanoa, että olen todella kiitollinen tästä harjoittelun mahdollisuudesta. FinChamLuxiin oli helppo lähteä harjoitteluun, sillä suomalaisten ja suomenmielisten ihmisten keskelle tuntui turvalliselta mennä. Voisinkin sanoa, että oli hyvin matala kynnys lähteä Luxemburgiin harjoitteluun. Ulkomailla työskentely oli uskomaton kokemus, jota suosittelen kaikille. Maailmankuva laajenee suunnattomasti ja itsestään oppii paljon uusia asioita, puhumattakaan siitä, miten paljon oppii muista ihmisistä ja kulttuureista.

Teresa Collanus
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/teresa-collanus-15195b1b5/

Miisa Kreander