FinnCham-harjoittelija Aki São Paulossa: Projekteja, presidenttejä ja kahvihetkiä suurlähettilään kanssa

Olen Aki Vanhanen, 25-vuotias liiketalouden opiskelija Haaga-Helian ammattikorkeakoulusta. Pääaineeni on International Business, ja tutkintoni ollessa työharjoittelua vaille paketissa päätin lähteä tutustumaan täysin erilaiseen bisneskulttuuriin työharjoittelun merkeissä. Aloitin harjoitteluni pari kuukautta sitten Brazil Finland Chamber of Commercessa São Paulossa.

Kuva Avenida Paulista. Kutsutaan usein myös Brasilian Wall Streetiksi.

Brasiliaan saapuminen ja asumisjärjestelyt

Projektipainotteisen työnkuvani vuoksi minut sijoitettiin poikkeuksellisesti Campinasiin, joka on tärkeä bisneskeskittymä São Paulon kupeessa. Saavuin Campinasiin noin viikko ennen työharjoitteluni alkua, jotta pystyin rauhassa tutkimaan eri asumisvaihtoehtoja ja tutustumaan eri kaupunginosiin löytääkseni minulle sopivan asunnon. Campinasissa asuminen on pääsääntöisesti edullisempaa kuin Suomessa, mutta asuntojen hinnat vaihtelevat suuresti asuinalueen mukaan. Päädyin vuokraamaan Airbnb:sta asunnon, jonka jaan muutaman muun henkilön kanssa. Uuteen ympäristöön sopeutuminen sujui mukavasti, ja työharjoittelustani vastaava henkilö avusti minua kaikessa tarvittavassa.

Työskentely uudessa ympäristössä

Työnkuvani on monipuolinen ja erittäin kiinnostava. Painopiste on useammassa projektissa, joissa työskentelemme yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa. Tavoitteenamme on edistää yhteistyötä suomalaisten ja brasilialaisen organisaatioiden välillä sekä tukea paikallisia yhteisöjä. Työni sisältää paljon itsenäistä tutkimustyötä projekteihin liittyen, tapaamisia asiakkaiden kanssa, yritysvierailuja sekä palavereja työharjoitteluni ohjaajan ja muiden projektissa työskentelevien henkilöiden kanssa.

Ensimmäisen projektin tavoite on kehittää paikallisten maanviljelijöiden liiketoiminnan tuottavuutta hyödyntämällä suomalaista teknologiaa. Projektin suunnittelu on sisältänyt maatalouskonferenssissa verkostoitumista, paljon taustatyötä sekä asiakaspalavereita, joissa olemme keskustelleet projektin tavoitteista ja toteutuksesta. Toinen projektimme on luoda kestävää kehitystä tukeva koulutusohjelma paikallisille nuorille. Projektissa on mukana useita paikallisia toimijoita, ja tavoitteena on hyödyntää laadukasta suomalaista opiskelumallia koulutusohjelman kehityksessä.

Työtehtäväni ovat erittäin antoisia, ja pääsen haastamaan itseäni jatkuvasti. Suuri osa työskentelystä tehdään itsenäisesti, mikä tuo paljon vastuuta. Työn merkityksellisyyden ja vastuun ansiosta koen saaneeni jo nyt valtavasti arvokasta työkokemusta.

”Coffee with the Ambassador” -tapahtuma, jossa osallistuin paneelikeskusteluun. Aiheena ESG.

Verkostoitumista ja tasavallan presidentti Sauli Niinistön Brasilian-vierailu

Tärkeä osa työharjoittelua on myös erilaisiin tapahtumiin osallistuminen. Joka toinen kuukausi FinnCham Brazil järjestää yhdessä Business Finlandin kanssa ”Coffee with the Ambassador” -tapahtuman, jossa käydään keskustelua Suomea ja Brasiliaa koskettavista ajankohtaisista tapahtumista. Tapahtumiin osallistuu suomalaisten organisaatioiden johtohenkilöiden lisäksi myös Suomen Brasilian suurlähettiläs sekä konsuli. Tähän mennessä harjoittelun mieleenpainuvimpia kokemuksia on ollut tasavallan presidentti Sauli Niinistön Brasilian-vierailu, jossa pääsin seuraamaan presidentin puhetta Teollisuusliiton järjestämässä yritystilaisuudessa, São Paulossa 2. kesäkuuta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön Brasilian-vierailu São Paulossa 2. kesäkuuta.

Odotan innolla, mitä kaikkea projektit ja tapahtumat tuovat tullessaan harjoittelun edetessä. Edessä on varmasti kiireinen syksy, sillä kirjoitan töiden ohessa opinnäytetyötä toimeksiantona FinnCham Brazilille. Energinen ja monipuolinen kulttuuri on motivoiva työympäristö, ja siksi uskon, että harjoittelu tulee olemaan yhtä mieluista kuin se on tähänkin mennessä ollut!

Aki Vanhanen
WhatsApp: +358 407293824
Email: young.talents(a)finncham.org.br

 

Miisa Kreander