Brasilialainen työkulttuuri

Brasilian lämpö ja Campinasin pilvetön taivas vaihtuivat Helsingin kylmään, mutta kauniiseen talveen. Harjoitteluni FinnCham Brazililla tuli päätökseen ja palasin takaisin Suomeen vuoden lopussa. Tässä viimeisessä blogikirjoituksessani harjoitteluuni liittyen mietiskelen havaitsemiani kulttuurieroja Suomen ja Brasilian välillä.

 Kuva 1: Teollisuusliiton järjestämä yritystilaisuus, johon FinnCham Brazil osallistui.

Brasilialaisessa bisneskulttuurissa suhteiden luominen ja niiden korostaminen ovat erittäin keskeisessä asemassa. Henkilökohtaiset suhteet ovat osa liiketoimintaa. Liiketoiminnasta uhkuukin tietynlainen lämpö, kun liikekumppaneihin halutaan usein luoda syvempi, liiketoiminnan ylittävä suhde. Luottamuksen ja vahvojen suhteiden luominen edellyttää usein monenlaista kanssakäymistä ja liikekumppaniin tutustumista, jotta liiketoiminnan taustalle syntyy myös kunnioittava henkilökohtainen suhde. Suomalaisessa kulttuurissa lähestymistapa on mielestäni hieman suorasukaisempi, ja asian ytimeen mennään melko pikaisesti, mikä ei puolestaan Brasiliassa olisi välttämättä arvostetuin tapa toimia.  

Hierarkkiset rakenteet ovat myös melko näkyvästi esillä brasilialaisessa liiketoimintakulttuurissa. Tittelit ja nimikkeet ovat tärkeitä, ja muodollisuus tulee ilmi varsinkin tavattaessa ensimmäisiä kertoja tai keskusteltaessa vanhempien tai korkeassa asemassa olevien henkilöiden kanssa. Meillä FinnChamilla suhde esihenkilöihimme ei ollut erityisen muodollinen, mutta ulkoisia toimijoita tavatessa tietty etiketti oli pidettävä mielessä.  

Mukautumiskyky ja joustavuus ovat erittäin tärkeitä ominaisuuksia Brasiliassa toimiessa. Kyky sopeutua odottamattomiin tilanteisiin sekä toimintatapojen muuttaminen ja kompromissien teko ei ainoastaan ole arvostettu piirre brasilialaisessa työkulttuurissa, mutta mielestäni myös melkeinpä edellytys. Aikataulut Brasiliassa eivät ole yhtä absoluuttisia kuin Suomessa, ja muutoksia ohjelmaan ja suunnitelmiin tulee usein hyvinkin lyhyellä varoitusajalla. Haasteista huolimatta nämä kulttuurilliset ominaisuudet kerryttivät arvokasta kokemusta harjoitteluni aikana.  

Brasilialaista bisneskulttuuria kuvaillaan usein hyvin monimutkaiseksi ja byrokraattiseksi, mutta se on samaan aikaan myös erittäin vastaanottava. Perinteet ja normit on hyvä pitää vahvasti mielessä Brasiliassa toimiessa.  

Kuva 2: Brasilia on uskomattoman suuri ja monipuolinen maa tarjoten lukemattomia mahdollisuuksia niin liiketoiminnassa kuin sen ulkopuolellakin.  

Brasilialainen kulttuuri ylipäätään on värikäs, äänekäs, positiivinen ja ystävällinen. Tämä näkyy niin liiketoiminnassa, yhteisöllisyydessä, jalkapallossa, tanssissa ja ihan jokapäiväisessä arjessakin. Kuusikuukautinen työharjoitteluni kerrytti minulle valtavasti ammatillista kokemusta ja kasvatti minua myös ihmisenä. Maapallon toiselle puolelle muuttaminen ja vieraaseen kulttuuriin sopeutuminen oli erittäin opettavainen ja ainutlaatuinen kokemus.  

Kiitokset Helsingin seudun kauppakamarille ja Keskuskauppakamarille harjoittelun mahdollistamisesta! Ensi kertaan!  

 

Aki Vanhanen

aki.vanhanen@hotmail.com

https://www.linkedin.com/in/aki-vanhanen-7339911b7/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anne Hatanpää