FinnCham-harjoittelija Joonas Korhonen ja kulttuurierot Hongkongissa

Tämä on viimeinen blogikirjoitukseni harjoittelustani Suomen Kauppakamarilla Hongkongissa, joka käsittelee yrityskulttuuria Hongkongissa suomalaisten yritysten näkökulmasta.

Kuva 1. Hongkong ylhäältä päin

Ensimmäinen merkittävä ero minkä huomasin, oli suhtautuminen vapaa-aikaan. Suomessa arvostetaan vapaa-aikaa enemmän, kun taas Hongkongissa työpäivät voivat usein venyä pitkiksi, ulottuen ns. oikeiden toimistotuntien ulkopuolelle.

Toinen huomioni koski hierarkkisia eroja työpaikalla. Hongkongissa nämä erot johtoportaan ja tavallisten työntekijöiden välillä ovat suurempia kuin Suomessa. Tämä näkökulma heijastaa erilaisia organisaatiokulttuureja, jotka voivat vaikuttaa työntekijöiden ja esihenkilöiden väliseen vuorovaikutukseen.

No mitä tästä harjoittelusta jäi minulle käteen? Yksi tärkeimmistä opetuksista, jonka sain harjoitteluni aikana, liittyi verkostoitumiseen. Hongkongissa korostettiin kasvokkain tapaamisen merkitystä, ja usein mahdollisia asiakkaita tai yhteistyökumppaneita tavattiin lounaan tai kahvin merkeissä. Tämä korostaa ihmisten välisen vuorovaikutuksen merkitystä liiketoiminnassa ja kulttuurissa, mikä voi olla avain menestykseen kansainvälisessä ympäristössä.

Kuva 2. Edustamassa FinnChamia Team Finland Chinan tilaisuudessa

Näiden kuuden kuukauden aikana olen saanut arvokkaita opetuksia työelämästä ja kulttuurieroista, jotka ovat avanneet silmäni uusille mahdollisuuksille ja näkökulmille. Olen kiitollinen tästä ainutlaatuisesta kokemuksesta ja odotan innolla tulevia haasteita, joita kohtaan työurallani. Kiitos kaikille, jotka ovat olleet osa tätä matkaa kanssani!

Sähköposti: joonas.j.korhonen(a)hotmail.com
LinkedIn: 
https://www.linkedin.com/in/joonasjk/